Laisvalaikis/Pomėgiai

Keksiukų magija: kaip paprastą desertą paversti wow efektu

Ar jums kada nors taip buvo, kai atėjote į draugo gimtadienį ir išvydote… tortą? Standartinį, apvalų, su keliomis rožytėmis ant viršaus. Gražu, bet truputį nuspėjama, tiesa? O dabar įsivaizduokite – stalą nuklotą mažais, ryškiais, kiekvienas skirtingas, vienas už kitą gražesnis keksiukais. Štai tada šventė iškart gauna kitokį skonį. Tiek pažodine, tiek perkeltine prasme.

Keksiukai yra maži, bet jie tikrai moka pavergti svečių širdis. Kodėl? Nes jie asmeniški. Kiekvienas svečias pasiima savo mažąjį desertą. Vienas su šokoladu, kitas su vanile. Gal trečias – su sūria karamele. Ir, žinoma, visas tas grožis slepiasi ne tik skonyje, bet ir išvaizdoje. Dekoruoti keksiukai – kaip mažos valgomos dovanos.

Keksiukų kepimas – lengviau nei manote

Jeigu iki šiol galvojote, kad keksiukų kepimas reikalauja konditerijos diplomo, galiu jus pradžiuginti. Reikia tik gero keksiukų recepto ir truputėlio kantrybės. Viskas prasideda nuo bazės – keksiukų tešlos. Klasikinis receptas atrodo maždaug taip:

  • 2 kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 150 g minkšto sviesto
  • 200 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 100 ml pieno
  • vanilės ekstrakto arba cukraus

Viską suplakate – pirmiausia sviestą su cukrumi, tada sudedate kiaušinius, po truputį pilate pieną ir suberiate miltus su kepimo milteliais. Štai ir viskas. Tešla paruošta. Dalinate ją į keksiukų formeles ir kepate apie 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje.

Norite šokoladinių? Įmeskite porą šaukštų kakavos. Citrininių? Tarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite šiek tiek sulčių. Štai kaip paprastai gimsta skirtingi keksiukų receptai.

Keksiukai šventėms – kodėl tai geriausias pasirinkimas?

Visų pirma, jie patogūs. Nereikia pjaustyti, ieškoti peilio ar lėkštelių. Kiekvienas pasiima ir mėgaujasi. Antra – galima daryti įvairių skonių rinkinį. Šokoladiniai vaikams, sūrūs su karamele suaugusiems, o gal net veganiški variantai tiems, kurie vengia kiaušinių ar pieno. Trečia – vaizdas. Rimtai, ar kada nors matėte liūdnai atrodantį keksiukų stalą? Aš ne.

Dekoro magija – kaip paversti paprastus keksiukus šventės žvaigždėmis

Dabar smagiausia dalis – dekoravimas. Tai tarsi menas. Ir tam nereikia būti profesionalu. Štai kelios idėjos, kaip galite pagyvinti savo keksiukus:

  1. Kremas spirale – paprasčiausia, bet efektyvu. Plakite sviestinį kremą arba maskarponės kremą ir užtepkite spirale. Jei neturite konditerinio maišelio – naudokite paprastą maišelį su nukirptu kampu.
  2. Spalvoti pabarstukai – lengviausias būdas pridėti žaismingumo. Vaikai liks sužavėti.
  3. Valgomos dekoracijos – šokoladinės širdelės, mažos vaflinės gėlės arba net uogos – avietės, mėlynės.
  4. Teminiai papuošimai – jei šventė turi temą, pritaikykite dekorą. Pavyzdžiui, jei tai futbolo tema – įkiškite mažas vėliavėles su futbolo kamuoliukais.
  5. Minimalizmas – ne visada reikia daug. Kartais paprastas, baltas kremas su viena vyšnia ant viršaus atrodo prabangiau nei visos vaivorykštės.

Keksiukų receptas, kurį verta išbandyti

Jei norite kažko išskirtinio, pamėginkite vanilinius keksiukus su paslėpta uogiene viduje. Kepimo metu, kai tešla jau dalinama į formeles, į kiekvieną įdėkite arbatinį šaukštelį mėgstamos uogienės. Avietinė, vyšninė ar net citrininė. Iškepsite – o viduje siurprizas! Toks keksiukų receptas sužavi visus. Pažadu.

Receptų paieškos niekada nesibaigia

Tiesa ta, kad keksiukų receptai – beveik be galo kintantys. Kai tik pabandai vieną, norisi dar. Ir dar. Todėl nebijokite eksperimentuoti. Sūdyto karamelės kremo? Kodėl gi ne. Keksiukai su citrininiu glajumi? Puiki idėja. O gal bandyti sumaišyti tešlą taip, kad matytųsi dvi spalvos – vanilės ir kakavos sūkuriai? Vaizdas stulbinantis, o darbas – minimalus.

Ir atminkite – svarbiausia ne tobula forma, o gera nuotaika kepant. Nes net jei keksiukai iškepa kiek kreivoki, jie vis tiek bus gardūs. O rankų darbo skonis… nepalyginamas.